Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Dagvlinders
Nachtvlinders
Libellen
Overige insecten
Vogels
Reptielen
Andere bewoners
Kudde begrazers
Reptielen

De reptielen zijn gewervelde koudbloedige dieren. Ze hebben longademhaling en leven vrijwel allemaal op land. De meesten hebben vier poten, alleen de Hazelwormen en de slangen bewegen zich voort door middel van de buikschubben en ribben. Ook in het Fochtelooërveen komen reptielen voor. Alle drie de soorten slangen die in Nederland voorkomen komen ook in het veen voor. De Ringslang, de Adder en de zeldzamere Gladde slang.



De Ringslang leeft graag bij vennetjes, is donker van kleur met twee gele vlekken in de nek die elkaar (bijna) raken tevens is het een goede zwemmer. Hij kan meer dan een meter lang worden.
De Ringslang is de enige slang in Nederland die eieren legt en niet de jongen levend baart.
Ringslang
Ringslang
Belangrijk is het wel om altijd op de paden te blijven. Ga niet op zoek naar de slangen tussen de vegetatie, ze zijn zomaar platgetrapt omdat ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn, vooral de jonge exemplaren (zie foto rechts).
 Ringslang_juveniel




De Adder leeft graag tussen de heide of aan bosranden tussen het hout.
De Adders zijn echte zonaanbidders, vooral in het voor- en najaarszonnetje aan te treffen.
De Adder heeft een donkere zigzag tekening over zijn lijf, kan 70 centimeter lang worden en als hij zich verdedigt kan hij bijten. Dodelijk hoeft het niet te zijn, maar ga zeker wel langs een arts voor behandeling.
Jonge, juveniele, Addertjes kunnen het gif nog niet doseren en zijn in staat om in één keer een grote dosis te geven bij een beet.
Gewoon ... afblijven! 


Adder
Adder
Adder vrouw Adderman Zonnende Adderman
Een jonge Adder die dood op het pad lag met een kleine beschadiging aan het einde van het lijf. Deze was nog geen 20 centimeter.





Adder juveniel



De Gladde slang leeft graag in de heide met wat zand in de buurt en struikjes. Deze slang zie je niet zo vaak. Hij lijkt vaak erg veel op de Adder, maar als U de pupillen kunt waarnemen, de Gladde slang heeft ronde pupillen en de Adder gestreepte pupillen. De Gladde slang kan tot 90 centimeter lang worden.
Gladde slang juveniel Gladde slang juveniel
Gladde slang volwassen
Hierboven twee juveniele Gladde slangen. Ze doen in eerste instantie ook wat denken aan de Adder.
Hiernaast een volwassen Gladde slang, deze zijn erg schuw.

Slangen altijd gewoon met rust laten! Ze zijn bang van mensen en zullen snel verdwijnen. U kunt ook rustig blijven staan en eens goed kijken naar zo'n prachtig dier.
Aan het wandel- en fietspad door het hoogveengebied zijn ze met regelmaat waar te nemen.
 

Belangrijk is het wel om altijd op de paden te blijven. Ga niet op zoek naar de slangen tussen de vegetatie, ze zijn zomaar platgetrapt omdat ze nauwelijks zichtbaar zijn, vooral de jonge exemplaren (zie foto).







Gladde slang_juveniel



Dan de Levendbarende hagedis. Het ene jaar regelmatig te zien, het andere jaar stukken minder. De jongen ontwikkelen in het lijf van het vrouwtje en ze zet ze levend op aarde. Vandaar dus ook de naam.

Levendbarende hagedis
Levendbarende hagedisjes aan het zonnen
De Levendbarende hagedis heeft incidenteel een groenige kleur zoals op bovenstaande afbeelding te zien is. Bovendien kunnen ze hun staart "afgooien" tijdens bijvoorbeeld een onderlinge strijd van mannetjes om het vrouwtje. Maar ook bij andere vijanden werkt dit prima als afleiding. Deze hagedis is dus én z'n staart kwijt én groenig van kleur.
Maar ook de groene Levendbarende hagedis kan een variant hebben, blauw ...
Dit is vermoedelijk de groene variant waarbij het geelpigment ontbreekt. Blauw en geel is groen, zonder geel is dus blauw.
Nu nog een Levendbarende hagedis zien te vinden zonder de blauwe pigmentkleur.





Levendbarende hagedis_blauw

Levendbarende hagedis, mannetje
Na enkele jaren zijn ze pas geslachtsrijp. In de vrije natuur kunnen ze wel meer dan tien jaar oud worden! Ze zonnen graag even, vooral de vrouwtjes die jongen bij zich dragen. De jongen ontwikkelen zich sneller op deze manier. 
HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact