Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Plattegronden
Vanuit het informatiecentrum
Vanuit centraal gelegen parkeerplaats
Vanuit Compagnonsbos
Kanoroute
Wandelweer... of nog even wachten?
Horeca
Vanuit het informatiecentrum
In het informatiecentrum (zie Pa van de plattegrond) van Natuurmonumenten, gelegen achter de boerderij van Fochtelooërveen nummer 10, kunt U informatie vinden van en over deze natuurorganisatie. Tevens kunt U een DVD bekijken over het gebied waar U zich bevindt.
Foldertjes over wandel- en fietsroutes zijn hier te verkrijgen.
Achter nummer 8 kunt U parkeren en bevindt zich de grondwatermeter.

De route voor mindervaliden is vanaf hier te starten. Deze gaat door de randzone van het Fochtelooërveen. De grazers, vlinders, vogels en libellen zijn hier vaak goed te bekijken. Maar ook de flora mag U niet overslaan. Een foldertje van deze route, die 2,5 kilometer is, kunt U in de informatieruimte vinden.

Informatieruimte Natuurmonumenten
Deze informatieruimte van Natuurmonumenten ligt aan de weg Fochtelooërveen nummer 10, aan de achterzijde van de boerderij.
De medewerkers van Natuurmonumenten, beheereenheid Noordenveld (waaronder het Fochtelooërveen ook valt) zijn sinds het najaar van 2011 gehuisvest in Veenhuizen, Hoofdweg 120. 


Een fietsroute kunt U ook hier starten. Misschien leuk om eerst even in het informatiecentrum te kijken naar de DVD (zie verder op deze pagina). Een foldertje van de fietsroute is hier aanwezig.
Deze fietsroute is 15 kilometer lang en gaat door de randzone.
U komt langs het Klein veen (zie nummer 4 van de plattegrond), waar een uitzichtpunt te vinden is. Daarna komt U langs kamp Ybenhaer en kamp Oranje. Vervolgens door een stukje Fochteloo waar U op een driesprong bankjes kunt vinden en het beeldje van de Korhoenders staat. Hierna komt U weer in een randzone, vervolgens bevindt U zich weer in het dorp zelf. Dan fietst U richting Ravenswoud en komt U bij de Compagnonsbossen. Deze bossen zijn aangelegd op het ontgonnen hoogveen. U fietst een deel door Ravenswoud en gaat dan richting de uitkijktoren (zie nummer 1 van de plattegrond) door het bos. Hier vandaan gaat het fietspad een deel door het bos en vervolgens door de randzone en komt U weer uit op de weg Fochtelooërveen. Vanaf hier gaat U weer richting de informatieruimte en passeert hierbij ook de vogelkijkhut over de weg* (zie nummer 2 van de plattegrond).
* Het fietspad liep tot de tweede helft van 2009 hierlangs als U richting de uitkijktoren zou fietsen of er vandaan. Inmiddels is er een
nieuw fietspad wat door het Compagnonsveld loopt. Langs de vogelkijkhut fietsen is niet meer mogelijk door de verhoogde waterstand. Vanaf de doorgaande weg kunt U wel de kijkhut bezoeken.

De bovenstaande beschrijving is summier, niet voldoende om de juiste weg te vinden. Het is zeker handig om een folder mee te nemen vanuit de informatieruimte voor de juiste aanwijzingen.
De informatieruimte is eerder "onderhanden" genomen aan de buitenkant. Nu was het de beurt aan de binnenkant.
Het is zeker meer dan de moeite waard om eens een kijkje binnen te nemen. Er zijn informatiepanelen gekomen, met ondersteuning van foto's. Tevens kunt U een DVD starten en krijgt U informatie over het Fochtelooërveen.
De achterwand is indrukwekkend met een afbeelding van de trots van Natuurmonumenten, de Kraanvogels.
Vanaf eind oktober 2009 is de informatieruimte toegankelijk en treft U hem aan in de vernieuwde staat.

Foto info panelen_deel achterwand Deel achterwand_infopanelen

Kinder tekentafel Foto_infopaneel

HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact